top of page

Generation Z: wat moet je er over weten?



Generatie Z, oftewel de jongeren geboren tussen 1995 en 2010, ook wel de zoomers genoemd. Het zijn de consumenten van de toekomst. Wat moet je als ondernemer weten over deze generatie? We de belangrijkste zaken op een rij.

'Generatie fygitaal' 
Een combinatie van fysiek en digitaal maakt fygitaal. Een term die als gegoten past bij generatie Z. De jongerten switchen constant tussen de twee werelden. En grote merken als Addidas of Nike, bouwen al een tijdje winkels waar beide werelden samenvloeien. Online kopen in een winkel? Waarom niet? De gekende zoekfilters waar webshops gebruik van maken kunnen ook in vele fysieke winkels een meerwaarde bieden voor een zoekende consument.

Anders communiceren 
De huidige generatie jongeren communiceert ook op een andere manier. Zien we generatie Y, de millennials nog gretig gebruikmaakten van Facebook, kiest generatie Z liever niet voor kanalen waarop content permanent aanwezig blijft. Ze willen de controle herwinnen en prefereren daarom kanalen waarop inhoud slechts tijdelijk beschikbaar is. Denk Tiktok of Instagram-stories. Daarmee kunnen ze content posten die zichtbaar is voor een beperkt aantal mensen en voor een beperkte tijd – van tien seconden tot maximaal 24 uur. 

'Generatie Z is bewust'
 Ze groeien op in een tijdperk van maatschappelijk onrust. Ze worden geconfronteerd met economische crisissen, klimaat verandering en hechten mede daardoor veel waarde aan ethiek, duurzaamheid en inclusie. Ze zijn daardoor gevoelig aan woke-washing. Een populaire term waarbij‘woke’ staat voor een hoge mate van sociaal maatschappelijk bewustzijn. Bedrijven die aan woke-washing doen, pretenderen meer sociaal en maatschappelijk betrokken te zijn dan daadwerkelijk het geval is. Generatie Z prikt er zo doorheen en net daarom adviseren we bedrijven om transparant en ‘echt’ te zijn. Zoniet kan je als bedrijf snel te maken krijgen met de cancel culture. Dat gebeurt wanneer men een persoon, merk of bedrijf boycot (‘cancelled’)

Zoomers op de werkvloer 
De eerste werkervaringen van de ‘early Z’ers’ geven aan dat men zich minder snel bindt aan een werkgever. Men is bij wijze van spreken constant lantent op zoek naar een andere job. Dit vooral om andere ervaringen te kunnen opdoen. We zien dat de work-life fluency voor deze generatie cruciaal is: werk en privé lopen constant in elkaar over.

Als digital natives, opgegroeid met digitale media, hebben ze een aantal heel sterke technische vaardigheden waar oudere generaties niet aan kunnen tippen. Ze zijn gewoon om te multitasken, ze kennen perfect de internettaal en zijn gewoon om enorme hoeveelheden informatie snel te filteren. Bovendien zijn ze leergierig en willen ze gecoacht worden. Tot slot merken we een grote goesting om te ondernemen bij deze generatie. Velen hebben al een bijberoep of plannen op korte termijn eentje op te starten.




Het is duidelijk, de consument van de consument vereist een aangepaste aanpak. Een andere verkoopbenadering o


m hen als consument te overtuigen, maar ook een andere benadering van de relatie werknemer/werkgever. Heb jij al een plan? Interesse? Neem vrijblijvend contact om te bekijken hoe we het samen kunnen aanpakken voor jouw situatie.


Recente berichten

Gratis nieuwsbrief

Enkele keren per jaar sturen we een nieuwsbrief uit met onze blogartikels en andere nieuwtjes.  Schrijf hier gratis in:

E-mail

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page